Ugrás a fő tartalomra

Ájurvédával nyáron

A nyár a bőség és az érettség időszaka, amikor a természet ontja magából a friss és tápláló zöldségeket és gyümölcsöket. Az ájurvéda szerint a szezonális és helyi élelmiszerek fogyasztása kulcsfontosságú az egészség és a kiegyensúlyozottság megőrzéséhez

Most áttekintjük a magyarországi nyári terméseket, és ájurvédikus szempontból vizsgáljuk meg jótékony hatásaikat.

Miért fontos a szezonális étkezés ájurvédikus szempontból?

Az ájurvéda alapelve, hogy a testünk szoros kapcsolatban áll a környezetünkkel és a természettel. Amikor szezonális és helyi élelmiszereket fogyasztunk, akkor a testünk megkapja azokat az energiákat és tápanyagokat, amelyekre az adott évszakban a leginkább szüksége van. 
Nyáron a megnövekedett hőmérséklet (Pitta) és a szárazság (Vata) jellemző, ezért olyan ételekre van szükségünk, amelyek hűsítőek, hidratálóak és táplálóak, anélkül, hogy túlzottan megterhelnék az emésztőrendszert. 
A nyári zöldségek és gyümölcsök pont ezekkel a tulajdonságokkal rendelkeznek.

Nyári zöldségek és gyümölcsök Magyarországon – Ájurvédikus szempontból

Nézzük meg, melyek a legjellemzőbb magyarországi nyári termények, és hogyan illeszkednek az ájurvédikus elvekhez:

Gyümölcsök
 Cseresznye és meggy:
 Ájurvédikus tulajdonságok: Édes és enyhén savanyú ízűek, hűsítő hatásúak.
 Doshákra gyakorolt hatás: Kiválóan Pitta-csökkentőek, segítenek enyhíteni a nyári hőt.  A Vata és Kapha doshákra is kiegyensúlyozó hatással lehetnek mértékkel fogyasztva. Magas víztartalmuk miatt hidratálnak.
 Tipp: Fogyasszuk frissen, mértékkel, ideális esetben délelőtt.

 Ájurvédikus csereszenyekúra 


Málna, ribizli, egres, szeder (bogyós gyümölcsök):
Ájurvédikus tulajdonságok: Édes-savanyú, enyhén összehúzó íz, hűsítő energia.
Doshákra gyakorolt hatás: Erőteljesen Pitta-csökkentők, segítenek a gyulladások enyhítésében. Antioxidánsokban gazdagok. Vata típusoknak mértékkel és jól éretten ajánlott. Kapha típusoknak a savanykásabbak (pl. ribizli) kis mennyiségben kedvezőek lehetnek.
 Tipp: Kiválóak frissen, smoothie-ban vagy könnyű gyümölcssalátákban.

Sárgabarack:
 Ájurvédikus tulajdonságok: Édes íz, hűsítő energia.
  Doshákra gyakorolt hatás: Pitta-csökkentő és Vata-kiegyensúlyozó. Különösen jó a Vata típusúaknak nedvesítő és tápláló tulajdonságai miatt.
  Tipp: Frissen, szárítva (kis mennyiségben), vagy főzve kompótként is finom.

Görögdinnye és sárgadinnye:
 Ájurvédikus tulajdonságok: Nagyon édes íz, rendkívül hűsítő és hidratáló energia.
 Doshákra gyakorolt hatás: A nyár egyik legjobb Pitta-csökkentője. Magas víztartalmuk segít a test hűtésében és a méregtelenítésben. Vata és Kapha típusoknak óvatosan, mivel túlzottan hideg lehet.
Tipp: Fogyasszuk önmagában, étkezések között, ne kombináljuk más ételekkel az optimális emésztés érdekében.

 Szilva:
 Ájurvédikus tulajdonságok: Édes és enyhén savanyú íz, hűsítő energia, enyhén hashajtó hatású.
 Doshákra gyakorolt hatás: Pitta-csökkentő és Vata-kiegyensúlyozó (főzve). Segít a bélmozgás szabályozásában.
 Tipp: Frissen, kompótként vagy lekvárként.


Zöldségek
 Paradicsom:
Noha  a paradicsom bonatikailag zöldség,a  konyhában zöldségként használjuk, ezért került ide.
 Ájurvédikus tulajdonságok: Savanyú és édes íz, enyhén melegítő vagy semleges hatású.
 Doshákra gyakorolt hatás: Mértékkel fogyasztva minden dosha számára megfelelő lehet. Pitta típusoknak érdemes kerülni a túlzott mennyiséget, főleg nyersen, a savassága miatt. Vata és Kapha típusoknak főzve, fűszerekkel (pl. bazsalikom, oregánó) ajánlott.
  Tipp: Fogyasszuk főzve, hámozva (különösen Pitta típusoknak) levesekben, szószokban.

 Paprika (édes és fűszerpaprika):
   Ájurvédikus tulajdonságok: Édes (kaliforniai) és csípős (fűszerpaprika) íz, melegítő hatású.
   Doshákra gyakorolt hatás: Az édes paprika Pitta-kiegyensúlyozó lehet mérsékelt mennyiségben, a csípős paprika Vata és Kapha típusoknak kedvezőbb.
   Tipp: Használjuk salátákban, ragukban, lecsóban.

  Uborka:
  Ájurvédikus tulajdonságok: Édes és enyhén kesernyés íz, rendkívül hűsítő és hidratáló energia.
  Doshákra gyakorolt hatás: Az egyik legjobb Pitta-csökkentő zöldség, segíti a hűtést és a méregtelenítést. Vata típusoknak érdemes fűszerekkel (pl. kapor, római kömény) enyhíteni a hideg hatást, és nem nyersen, nagy mennyiségben fogyasztani. Kapha típusoknak mértékkel, főleg salátákban.
   Tipp: Frissen salátában, raitában (joghurtos uborka saláta) vagy ivólé formájában.

 Zöldbab:
  Ájurvédikus tulajdonságok: Édes és összehúzó íz, hűsítő energia.
  Doshákra gyakorolt hatás: Kiegyensúlyozó minden dosha számára, de különösen Pitta-barát. Könnyen emészthető és tápláló.
   Tipp: Főzzük párolva vagy könnyű ragukban.

  Cukkini, patiszon
   Ájurvédikus tulajdonságok: Édes íz, hűsítő és nedvesítő energia.
   Doshákra gyakorolt hatás: Pitta-csökkentő és Vata-kiegyensúlyozó. A Kapha típusoknak mérsékelten ajánlott. Nagyon könnyen emészthetőek.
   Tipp: Párolva, főzve, sütve, fűszerekkel (pl. gyömbér, római kömény) elkészítve.

  Burgonya (korai):
  Ájurvédikus tulajdonságok: Édes íz, nehéz, földelő tulajdonságok.
  Doshákra gyakorolt hatás: Vata-csökkentő és Kapha-növelő. Pitta típusok mértékkel fogyaszthatják.
    Tipp: Mértékkel fogyasszuk, jól megfőzve, emésztést segítő fűszerekkel.

  Kukorica (friss):
  Ájurvédikus tulajdonságok: Édes íz, nehéz, enyhén melegítő hatású.
   Doshákra gyakorolt hatás: Vata és Pitta típusoknak kedvező lehet mértékkel. Kapha típusoknak óvatosan.
    Tipp: Főzzük, grillezve, vagy salátákba téve.

Általános ájurvédikus tippek nyári étkezéshez

 * Kerüld a nehéz, olajos ételeket: A nyári hőségben az emésztés lassabb lehet, ezért részesítsük előnyben a könnyű, jól emészthető ételeket.
 * Fókuszálj a hűsítő ízekre: Az édes, keserű és összehúzó ízek segítenek a Pitta dosha kiegyensúlyozásában.
 * Hidratálj: Igyál sok vizet, gyógynövényteákat (menta, édeskömény) és friss gyümölcsleveket.
 * Kerüld a jéghideg italokat: Bár csábítóak lehetnek, zavarhatják az emésztést. Inkább fogyasszunk szobahőmérsékletű vagy enyhén hűtött italokat.
 * Fűszerezés: Használj hűsítő fűszereket, mint a koriander, római kömény, édeskömény, menta, vagy olyan semlegeseket, mint a kurkuma. Kerüld a túlzottan csípős fűszereket, különösen, ha Pitta típus vagy.
 * Rendszeresség: Fogyassz kisebb adagokat, de gyakrabban, hogy az emésztőrendszer ne terhelődjön túl.

A nyári hónapok kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy testünket és lelkünket friss, szezonális és helyi élelmiszerekkel tápláljuk az ájurvédikus elvek szerint. Figyeljünk testünk jelzéseire, és válasszuk azokat a terményeket, amelyek a leginkább támogatják egyensúlyunkat ebben a vibráló évszakban.

Ha szeretnéd megismerni önmagad a Védikus asztrlógia tükrében az önismereted fejleszteni, elakadásod van, vagy párkapcsolati gondjaid, olvass tovább itt: 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

EGY KÜLÖNLEGES MEDITÁCIÓ - TRATAKA

   Az ember tekintetének mozgásáról képet kaphatunk elméjének pillanatnyi működéséről. Amikor zaklatottak, idegesek vagyunk vagy félünk, ide-oda kapkodjuk a tekintetünket,  ha zavarban vagyunk gyakran sűrű pislogással hívjuk fel erre önkéntelenül mások figyelmét, amikor hazudunk, félre nézünk, nem pedig beszélgetőpartnerünk szemébe. Nyugalmi állapotban, elmerengve, tekintetünk mozgása lelassul majd  hosszú ideig mozdulatlan marad, tükrözve ezzel azt, hogy elménk is lazul, elernyed. Kép:http://maxpixel.freegreatpicture.com/static/photo/1x/Photoshop-Girl-Make-up-Lightroom-Eye-Colorful-1365333.jpg  A TRATAKA gyakorlat, a hat jógikus tisztító gyakorlat egyike, melynek lényege a koncentráció. Ahogy tekintetünket egy ponton tartjuk, úgy nyugszik meg az elménk is, elménk nyugalma pedig a kiegyensúlyozott élet alapja. Szemmozgásunkkal való következetes munkával eljuthatunk elménk megállításáig, ami nélkül elképzelhetetlen a valódi spirituális fejlődés.  ...

Bolygók és gyógynövények

A védikus asztrológia (Jyotish) és az ájurvéda, az ősi indiai gyógyászat szoros kötelékben fonódnak össze. Nem csupán elméleti rendszerekről van szó, hanem gyakorlati útmutatókról, amelyek segíthetnek megérteni a bennünket körülvevő energiákat, és harmonizálni azokat a saját javunkra.  Az égi térkép és a gyógyító Föld  Hogyan kapcsolódnak össze a bolygók és a gyógynövények a védikus keretrendszerben, és hogyan fordíthatod ezt a tudást a saját egészséged és jóléted szolgálatába? A védikus hagyomány szerint minden bolygó egyedi energiával és hatással bír, amelyek nemcsak a sorsunkra, de a testünkre és elménkre is kihatnak. Az ájurvéda, a "tudás az életről" vagy "az élet tudománya", ismeri ezeket a finom energiákat, és olyan gyógynövényeket társít hozzájuk, amelyek képesek kiegyensúlyozni az esetleges diszharmóniákat.  Gondoljunk csak bele: ahogyan a Hold befolyásolja az apályt és dagályt, úgy befolyásolhatja a testünk vízháztartását vagy érzelmi állapotunkat is. A gyó...

Gyógynövények és a csakrák kapcsolódása: A Test, Lélek és Szellem harmonizálása

A modern élet rohanó tempójában egyre többen fordulunk a természet ősi bölcsességéhez, hogy megtaláljuk a belső egyensúlyt és harmóniát. A gyógynövények évezredek óta a gyógyítás és a spirituális fejlődés eszközei, és különösen érdekes a kapcsolatuk a csakrákkal, testünk energiaközpontjaival. Mi is az a Csakra? A "csakra" szó szanszkrit eredetű, és kereket vagy korongot jelent. A csakrák a testünkben található, láthatatlan energiaközpontok, amelyek az életerő (prána vagy chi) áramlásáért felelősek. Hét fő csakrát különböztetünk meg, amelyek a gerincoszlop mentén helyezkednek el, a gerinc aljától a fejtetőig. Mindegyik csakra egy adott színhez, elemhez, érzelmi állapothoz és testi funkcióhoz kapcsolódik. Amikor egy csakra blokkolt vagy kiegyensúlyozatlan, az fizikai tünetekhez, érzelmi nehézségekhez vagy spirituális stagnáláshoz vezethet. A gyógynövények rezgéseikkel, illóolajaikkal és szimbolikus jelentésükkel képesek rezonálni ezekkel az energiaközpontokkal, segítve azok tis...