EGY KÜLÖNLEGES MEDITÁCIÓ - TRATAKA

   Az ember tekintetének mozgásáról képet kaphatunk elméjének pillanatnyi működéséről. Amikor zaklatottak, idegesek vagyunk vagy félünk, ide-oda kapkodjuk a tekintetünket,  ha zavarban vagyunk gyakran sűrű pislogással hívjuk fel erre önkéntelenül mások figyelmét, amikor hazudunk, félre nézünk, nem pedig beszélgetőpartnerünk szemébe.
Nyugalmi állapotban, elmerengve, tekintetünk mozgása lelassul majd  hosszú ideig mozdulatlan marad, tükrözve ezzel azt, hogy elménk is lazul, elernyed.
Kép:http://maxpixel.freegreatpicture.com/static/photo/1x/Photoshop-Girl-Make-up-Lightroom-Eye-Colorful-1365333.jpg

 A TRATAKA gyakorlat, a hat jógikus tisztító gyakorlat egyike, melynek lényege a koncentráció. Ahogy tekintetünket egy ponton tartjuk, úgy nyugszik meg az elménk is, elménk nyugalma pedig a kiegyensúlyozott élet alapja. Szemmozgásunkkal való következetes munkával eljuthatunk elménk megállításáig, ami nélkül elképzelhetetlen a valódi spirituális fejlődés. 

Elménket ugyanúgy karban kell tartani és foglalkozni vele mint testünkkel, erre kiváló gyakorlási lehetőséget kaphatunk ettől a gyakorlattól.

Hogyan végezzük?

A Trataka célja, hogy megtisztítsa elménket, növelje a koncentrációs képességünket, javítsa a látásunkat. Erős hatással van a harmadik szemünkre, a tobozmirigyre, ám a végső eredmény a tudatosságunk állapotának emelése.
Kép: pixabay.com

Lényege, hogy tekintetünket egyetlen pontra koncentráljuk, ami ideális esetben 1-2 méteres távolságra van a szemünk előtt, szemünkkel azonos magasságban. Ez lehet egy mécses, vagy gyertya lángja, egy istenség vagy a gurunk képe, yantra vagy egy fekete pont.
Üljünk le, egyenes gerinccel, laza testtartással, és kezdjük el nézni amit elhelyeztünk szemünk magasságába a tekintetünk elé. Csak arra koncentráljuk úgy, hogy minél hosszabb ideig igyekszünk a szemünket nyitva tartani pislogás nélkül. Amikor már nem bírjuk tovább vagy nagyon könnyezik a szemünk, ekkor csukjuk be  a szemünket és a két szem között, képzeljük el, lássuk tovább azt a képet amit gyakorlathoz kiválasztottunk magunknak.
Mint minden meditációs gyakorlatnak, ennek is lényege a rendszeresség és a gyakorlás, így vagyunk képesek valójában nagy és hosszú távú eredményeket elérni vele.

További cikkek a témában: Szex csakra tisztítás és erősítés

Komfortzóna függőség – érint téged?


INTENZÍV CSAKRA TANFOLYAM

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A három ELSŐ dolog ami garantáltan megöl minden párkapcsolatot

Az azték futók titka - a csodanövény

Ez indítja be a testedben az öngyógyulást!