Ugrás a fő tartalomra

A pénz lélektana - öröklött szegénység

A pénz lélektanának megértése segíthet abban, hogy jobb pénzügyi döntéseket hozzunk, és elérjük pénzügyi céljainkat. Íme néhány kulcsfontosságú szempont:

  1. Érzelmek és pénz: Az érzelmek nagy szerepet játszanak a pénzügyi döntéseinkben. Például a félelem, a mohóság vagy az optimizmus befolyásolhatja, hogy hogyan költünk, szerzünk vagy spórólunk meg pénzt.

  2. Pénzügyi szokások: Gyakran a gyerekkorunkban öntudatlanult berögzült  minták  és hitek határozzák meg, hogyan viszonyulunk a pénzhez felnőttkorunkbanFontos felismerni és kezelni ezeket a szokásokat, hogy tudatosabb döntéseket hozhassunk.

  3. Kognitív torzítások: Az emberek hajlamosak bizonyos kognitív torzításokra, mint például a túlzott önbizalom vagy a túlzott veszteségkerülés, amelyek befolyásolhatják a pénzügyi döntéseiket.

  4. Pénzügyi célok: A pénzügyi stabilitás eléréséhez fontos, hogy világos célokat tűzzünk ki, és ezekhez ragaszkodjunk. Ez segít abban, hogy ne az érzelmeink vezéreljenek, hanem a hosszú távú terveink.

  5. Tanulás és alkalmazkodás: A pénzügyi világ folyamatosan változik, ezért fontos, hogy folyamatosan tanuljunk és alkalmazkodjunk az új helyzetekhez. Ami az egy generác számára működőtt, az közel sem biztos a következp generációk számára is életképes lesz.

Öröklött pénzügyi működések

Az öröklött pénzügyi szokások jelentős hatással lehetnek arra, hogyan kezeljük a pénzügyeinket. Ezek a szokások gyakran a családi környezetből és a gyerekkori tapasztalatokból erednek. Íme néhány mód, ahogyan ezek a szokások befolyásolhatják a pénzügyi viselkedésünket: 

  1. Pénzügyi attitűdök: A szülők és a családtagok pénzügyi attitűdjei és viselkedései gyakran mintaként szolgálnak. Ha például a szülők takarékosak voltak, valószínűbb, hogy a gyerekek is hasonlóan fognak viselkedni.

  2. Pénzügyi ismeretek: A családban szerzett pénzügyi ismeretek és tanácsok alapvetően meghatározhatják, hogy mennyire vagyunk tájékozottak a pénzügyi kérdésekben. Azok, akik pénzügyileg tudatos családban nőttek fel, gyakran jobban kezelik a pénzüket.

  3. Érzelmi reakciók: Az öröklött pénzügyi szokások befolyásolhatják az érzelmi reakcióinkat is. Például, ha a családban gyakori volt a pénzügyi stressz, akkor felnőttként is hajlamosak lehetünk hasonló stresszre reagálni pénzügyi helyzetekben.

  4. Pénzügyi célok és prioritások: A családi háttér meghatározhatja, hogy milyen pénzügyi célokat tűzünk ki magunk elé, és milyen prioritásokat állítunk fel. Például, ha a családban fontos volt a megtakarítás és a befektetés, akkor valószínűbb, hogy mi is hasonló célokat követünk.

  5. Pénzügyi szokások megváltoztatása: Fontos felismerni, hogy bár az öröklött pénzügyi szokások erősek lehetnek, nem feltétlenül kell, hogy meghatározzák a jövőnket. Tudatos erőfeszítéssel és tanulással megváltoztathatjuk ezeket a szokásokat, és jobb pénzügyi döntéseket hozhatunk.

Öröklött szegénység: Ez a jelenség számos tényezőből fakad, beleértve a gazdasági, társadalmi és kulturális körülményeket. Íme néhány mód, ahogyan az öröklött szegénység hatással lehet rád:

  1. Oktatási lehetőségek hiánya: Az alacsony jövedelmű családok gyakran nem tudják megfizetni a minőségi oktatást, ami korlátozhatja a gyerekek jövőbeli lehetőségeit.
  2. Egészségügyi problémák: A szegénységben élők gyakran nem férnek hozzá megfelelő egészségügyi ellátáshoz, ami hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethet.
  3. Pénzügyi ismeretek hiánya: Az öröklött szegénységben élők gyakran nem kapnak megfelelő pénzügyi oktatást, és nem információk vagy eszközök híjjén nem férnek hozzá az autodidakta lehetőségekhez sem, ami megnehezíti számukra a pénzügyi stabilitás elérését.
  4. Társadalmi és pszichológiai hatások: A szegénységben élők gyakran szembesülnek előítéletekkel, társadalmi kirekesztéssel és alacsony önbecsüléssel, ami tovább nehezíti a kitörést a szegénységből.
  5. Korlátozott hálózatok és kapcsolatok: Az alacsony jövedelmű családok gyakran nem rendelkeznek olyan kapcsolatokkal, amelyek segíthetnének jobb munkalehetőségekhez vagy támogatáshoz jutni.
Az öröklött szegénység hatásainak csökkentése érdekében fontos, hogy tudatosan törekedj a változásra. Ez magában foglalhatja az oktatásba való befektetést, pénzügyi ismeretek megszerzését, valamint támogató közösségek és hálózatok keresését. A pénzügyi stabilitás felé vezető úton az egyik legfontosabb lépés a költségvetés készítése és betartása. Ez az alapja annak, hogy átláthatóan kezeld a bevételeidet és kiadásaidat, és biztosítsd, hogy a pénzügyeid kontroll alatt maradjanak. Íme néhány lépés, amelyek segíthetnek ebben:

Bevételek és kiadások nyomon követése: Írd le minden bevételedet és kiadásodat. Ez segít megérteni, hová megy a pénzed, és hol lehetne megtakarítani.

Költségvetés készítése: Készíts egy havi költségvetést, amely tartalmazza az összes fix és változó kiadásodat. Határozd meg, mennyit szeretnél megtakarítani minden hónapban.

Adósságkezelés: Ha vannak adósságaid, készíts tervet azok visszafizetésére. Próbálj meg először a magas kamatozású adósságokat törleszteni.

Vészhelyzeti alap létrehozása: Tarts egy vészhelyzeti alapot, amely legalább 3-6 hónapnyi megélhetési költséget fedez. Ez segít abban, hogy váratlan kiadások esetén ne kelljen hitelt felvenned.

Megtakarítás és befektetés: Kezdj el rendszeresen megtakarítani és befektetni. Ez lehetővé teszi, hogy hosszú távon növeld a vagyonodat és elérd pénzügyi céljaidat.

Pénzügyi ismeretek bővítése: Tanulj meg minél többet a pénzügyekről, hogy jobban megértsd a lehetőségeidet és kockázataidat.

Pénzügyi önismeret: fontos, hogy pontpsan tudd, hol tartasz most, milyen érzelmek, energiák és működési mechanizmusok határoznak meg most.

Ezek a lépések segíthetnek abban, hogy stabilabb pénzügyi helyzetet teremts, és magabiztosabban kezeld a pénzügyeidet.


További cikkek a támában: 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az azték futók titka - a csodanövény

  A S pirulina az egyik legnépszerűbb szuperélelmiszer.  Olyannyira szuper, hogy  Urs Heierli, PhD közgazdász szerint napi 1 gramm spirulina  néhány héten belül  kijavíthatja az  alultápláltságot egy kisgyerekben. Ha belegondolunk  világban az éhezést jól megtervezett és adagol spirulina tablettákkal rövid időn belül fel lehetne számolni. De mi az a spirulina?  És milyen egészségügyi előnyök származnak abból a szempontból, ha a spirulinát hozzáadjuk étrendjéhez? Bár ez a kék-zöld alga nyálkás tavi söpredéknek tűnhet, valójában ez az egyik legtáplálóbb étel a bolygón.   Először is, a spirulina 60% fehérje. Ez több mint kétszerese a vörös húsban található fehérjének, ezért vegánok számára kifejezetten előnyös lehet a fogyasztása.  Sportolók és betegségből lábadozók számára is sikeresen alkalmazható.  18 aminosavat tartalmaz, beleértve az összes esszenciális aminosavat és a 12 nem esszenciális aminosavat 10-ből.   A spirulina a fitonutriensek, a réz, a vas, a mangán, a kálium és a B-vitam

A három ELSŐ dolog ami garantáltan megöl minden párkapcsolatot

 Szépek, okosak, iskolázottak, tanulatlanok, anyák, feleségek élettársak, szeretők, dolgozók, vállalkozók és nők. Mégis sokan senyvednek közülük bántalmazó párkapcsolatokban, sokszor úgy, hogy észre sem veszik ezt, vagy ha igen akkor már valami olyannak kell velük megtörténnie, ami végletesen felkapcsolja a lámpát. Amikor hosszú ideig sötétségben élnek, hozzászoknak, komfortzónájukká  válik, megtanulnak ebben élni, mozogni, megalkudni és tűrni. Ha ilyenkor kapcsolja fel egy drasztikus esemény, vagy az éppen az utolsó cseppel betelő pohár túlcsordulása, egy film, könyv, rokon vagy jóbarát a lámpát, akkor sokkolódnak attól a látványtól, amit a hirtelen elárasztó fény mutat meg számukra .                                                                    Kép forrása: Kirill Averianov  Pixabay Pedig a sok hét, hónap, év szavakkal verése, megalázó helyzetei, fizikai bántalmazása és kiszolgátatottsága eddig is ott volt, a leplező tudati-érzelmi sötétség által elrejtve...megszokva...amit az i

Ez indítja be a testedben az öngyógyulást!

Amikor betegség van a testedben az minden esteben azt jelenti, hogy bizonyos sejtjeid  meg betegtedtek. Ha bőrödnek van valamilyen krónikus (pl rosacea), vagy a k ut betegége (pl, napégés), akkor ez minden esetben azt jelenti, hogy a a bőröd sejtjei  káro sodtak, azaz sejtszinten kell beteg bőrsejtjeidnek lenni ahhoz, hogy bőröd szervi szinten  legyen  beteg. Ha a szíved beteg, akkor a szívsejtjeidnek kell meggyógyulnia ahhoz, hogy újra egészséges legyen a szíved.  Dr. Gary L. Samuelson orvos és atomfizikus, az öngyógyítás szakértője szerint,  minden -nem  csak néhány- betegség a beteg sejtekre vezethető vissza.  Tehát n emcsak bizonyos százalékuk, hanem az összes betegség. Egészséges szerveket, kizárólag egészséges sejtek képesek egészséges e n működtetni. Az immundrendszerünk feladata, hogy felkutassa a beteg sejteket és beindítsa az öngyógyulási folyamat o kat. A  sérült sejteket ha lehet  kijavítja ,  ha nem  tudja az immunrendszer kijavítani, akkor inkább elpusztítja és helyette a