Ájurvédikus vízterápiák


Usha  Paana  Chikista

Talán ez a legkönnyebben, mindenki számára kivitelezhető prevenciós módszer. Lényege, a reggeli, ébredés utáni, teljesen üres gyomorra való vízivás. 1,5 liter  vizet kell meginni, (ez a testsúlyunk függvényében változhat),még mielőtt bármi mást fogyasztanánk. Ezután legalább egy órát szükséges várni, mielőtt bármi más folyadékot, vagy szilárd táplálékot fogyasztanánk.  

Trükk: sokan nehezebben isznak pohárból. Ha üvegből, ásványvizes palackból iszunk, az az általános tapasztalat, hogy hamarabb lemegy a nagyobb mennyiségű víz. Ha szeretnénk élvezhetőbbé tenni, tehetünk bele egy csipetnyi tiszta sót, rázzuk össze és igyuk meg. A legtöbb embernek nehezére eshet az elején ennyi vizet egyszerre meginni, ezért érdemes fokozatosan hozzászoktatni magunkat. Az fontos szempont, hogy időben keljünk fel, korábban a szokásosnál, mert így van időnk kényelmesen pisilni járni. A kúra első napjaiban előfordulhat hirtelen hasmenés is, ez teljesen normális. 
Egészségmegőrző céllal elég naponta egyszer alkalmazni, reggel, ébredés után. 

Ha orvosi kezelés mellett, gyógyító célzattal fogunk neki mert  valamilyen betegségből szeretnénk meggyógyulni, végezhetjük naponta kétszer, vagy extrém esetekben akár háromszor is, ám ezt már mindenképpen orvosi szaksegítséggel tegyük.  

Sikeresen használták már  ezt a kúrát fogyókúrás módszerként, veseelégtelenség kezelésére és sok más betegség kiegészítő vagy önálló sikeres kezelésére. 

Hatások: a hirtelen sok víz a gyomorban okozhat pár percig kellemetlen, feszülő  testérzetet. 
Bőrünk szebb lesz, apró ráncaink teljesen eltűnhetnek, sejtjeink megújulnak, tisztul a bél- és a nyirokrendszerünk, egészségesebben emésztünk.
Migrénre, gyulladásos megbetegedésekre, ízületi problémákra igen hatékony. 

Amire figyeljünk: nem mindegy milyen vizet iszunk, érdemes víztisztító berendezést használni, csipet tiszta sóval energetizálni a vizet, vagy olyan üvegbe tenni előző este, ami energetikailag rendbe hozza, azaz erre a célra van készítve. 
A vízterápia időtartama egyedi az egészségügyi állapottól és a céltól függően, amit el akarunk vele érni, ha az általános tisztítás, a megelőzés a cél, már havonta 5-10 nappal is jó hatásokat érhetünk el. 

Kundzsal Krija 

A  víz mennyisége itt ugyanaz, helyezzünk hangsúlyt arra, hogy a víz hőmérséklete lehetőleg 36 fokos legyen, azaz testhőmérsékletű. A vízbe tiszta sót szükséges feloldani és ezt meginni.Itt azonban olyan gyorsan kell meginni a vizet, ahogyan tudjuk, és azonnal ki kell hányni azt. Részletesen ITT  találunk róla leírást. 

A vízterápiák veszélyei

Ez az a rész, amit általában nem tesznek közzé sok helyen, ahol írnak ezekről a módszerekről. 
A jala ( a víz), ha nem megfelelően alkalmazzuk, eloltja az agni erejét (tűz), ami az egészséges emésztésért felelős. Azoknál a vízkúráknál ahol a vizet nem hányjuk ki, hanem át kell engedni az egész emésztőcsatornán, különös figyelmet szükséges fordítani a kúra idejére, számszerűségére, és az adott betegséggel való kapcsolódására, amire használni akarjuk. Tehát ne kezdjünk el ész nélkül vizet inni, mert veszélyes is lehet egy-egy ilyen terápia, ha azt szekértelem nélkül alkalmazzuk. Nem megfelelően alkalmazva felboríthatja az elektrolit háztartásunkat, emésztési problémákat okozhat. 










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A három ELSŐ dolog ami garantáltan megöl minden párkapcsolatot

Az azték futók titka - a csodanövény

Kíváncsi vagy magadra?