4 dolog amit tehetsz a bűntudatoddal, hogy ne romboljon le!


Biztosan elkövettél már te is valamit, amitől bűntudatod származott. Szándékosan nem azt írom, hogy bűnt, ugyanis a bűntudat nem feltétlen ebből keletkezik. Sokszor mások értékrendszerének átvétele, máskor társadalmi megítéléseknek való alávetettség okozza a bűntudatod olyasvalamiért, amivel valójában senkinek sem ártottál, nem tettél rosszat. Igen, lehet, hogy csinálhattad volna jobban...de lehet, hogy nem. Lehet, hogy valaki így manipulál téged. De most nem a bűntudat okait járjuk körbe, hanem lehetőségeket keresünk, hogy mit kezdhetünk azzal, ha már van?
Mert egy dologban biztosak lehetünk: a bűntudat rombol!

4 dolog amit tehetsz a bűntudatoddal, hogy ne romboljon tovább!

1. Ha valós dolog áll mögötte, próbáld meg visszacsinálni, amennyiben lehetséges. Például: elloptál egy kabátot? Vidd vissza! Megbántottál valakit? Kérj bocsánatot! Ezek tudom, hogy rendkívül egyszerűnek tűnnek. Viszont nem azok. Ha már kialakult benned a megbánás, azt jelenti, hogy van benned egy vágy, hogy tegyél azért, hogy visszacsináld amit tettél. Itt jön az, hogy ha a fenti lépéseket megteszed, kiderülhet, hogy te voltál. Benne van, hogy annyira szégyellnéd ezt, hogy inkább tovább őrlődsz a megbánásban, de nem akarsz szégyenben maradni, vagy szégyent hozni a szeretteidre. Választhatod azt is, hogy titokban viszed vissza azt a kabátot, hogy senki ne tudja meg. Elárulok egy titkot a lopásról: szinte mindenki megtette már. lehet, hogy az iskolában egy radírt, kíváncsiságból, vagy mert annyira vágyott valamire, hogy nem tudta megállni. Lehet, hogy a túlélésért.

2. Olyan régen loptad el azt a kabátot, hogy már nem tudnád visszaadni. Talán évek teltek el. És most jöttél rá, most értél odáig, hogy felismerted: nagyon nem kellett volna. Igen, most jön az, hogy tehetetlen vagy, mert már megtörtént és visszacsinálhatatlan. Ilyenkor az a legjobb, hogy tudomásul veszed ezt az érzést és megéled. Hagyod, hogy automatikusan kipörögjön belőled az egész. Engedd meg, hogy megbocsáss magadnak. És vegyél valakinek egy kabátot aki fázik, ha megteheted. Hidd el, jó érzés lesz és segít felülemelkedni a bűntudat energiaszintjén.
Kép: http://bit.ly/2U5Fwq6
3. Végezz megbocsátás rítust azzal az emberrel, aki érintett az ügyben. Itt van egy kidolgozott technika, ahogyan megteheted: A megbocsátás meditációja
4. Végezz szolgálatot! Keress magadnak egy szolgálatot. Ez azt jelenti, hogy választasz valami olyan tevékenységet, amit önként csinálsz és amivel másokon segítesz, amivel másokért teszel jót, ingyen. Tudatosan tedd, gondold végig, határozd el magad és cselekedj. Nagyon fontos, hogy hagyd letisztulni a döntésed és annyit vállalj, amennyit valóban elbírsz mind anyagi, mind érzelmi szinten és képes legyél rá megfelelő időt teremteni magadnak. Ha nem így teszed, és hirtelen elhatározásból nekifutsz és nem csinálod végig, annak megint bűntudat lesz az eredménye.
Egyéni spirituális személyiségfejlődésünk során mindannyian szembe nézünk a bűntudat érzésével, témakörével valamilyen módon. A bűntudat noha romboló, kikerülhetetlen a fejődésünk során. A mi dolgunk az, ha már idáig jutottunk,hogy felbukkant, akkor emeljük tudatos szintre és kezdjünk vele valamit. Kizárólag rajtunk múlik.

Ha szeretnél mélyebben az önismeret útjára lépni, lehetőséged van csatlakozni a következő programokra:


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A három ELSŐ dolog ami garantáltan megöl minden párkapcsolatot

Az azték futók titka - a csodanövény

Kíváncsi vagy magadra?