A három ELSŐ dolog ami garantáltan megöl minden párkapcsolatot


 Szépek, okosak, iskolázottak, tanulatlanok, anyák, feleségek élettársak, szeretők, dolgozók, vállalkozók és nők. Mégis sokan senyvednek közülük bántalmazó párkapcsolatokban, sokszor úgy, hogy észre sem veszik ezt, vagy ha igen akkor már valami olyannak kell velük megtörténnie, ami végletesen felkapcsolja a lámpát. Amikor hosszú ideig sötétségben élnek, hozzászoknak, komfortzónájukká  válik, megtanulnak ebben élni, mozogni, megalkudni és tűrni. Ha ilyenkor kapcsolja fel egy drasztikus esemény, vagy az éppen az utolsó cseppel betelő pohár túlcsordulása, egy film, könyv, rokon vagy jóbarát a lámpát, akkor sokkolódnak attól a látványtól, amit a hirtelen elárasztó fény mutat meg számukra

                                                                  Kép forrása:Kirill Averianov Pixabay

Pedig a sok hét, hónap, év szavakkal verése, megalázó helyzetei, fizikai bántalmazása és kiszolgátatottsága eddig is ott volt, a leplező tudati-érzelmi sötétség által elrejtve...megszokva...amit az ilyen hirtelen megvilágítás megmutat az nem csak az, ami ott van, hanem annak a valósága is, ami nincs ott, már nem lehet ott, amiről a sötétég leple alatt azt lehetett hinni, hogy ott van: a remény. A fejben vagy szívben hirtelen felkapcsolódó lámpa könyörtelenül megmutatja azt, amit eddig nem mertek, nem akartak, nem tudtak meglátni. Amire nem tudtak szemet nyitni, arra most kifeszül a szemhéj és drasztikusan az arcukba nyomja a valóságot. 

Ha bántalmazó kapcsolatban élsz, a remény az, ami utoljára hal meg. A remény pedig nem más ezekben az esetekben, mint halogatás a komfortzóna elhagyására, az önmagadért való kiállásra, a másik megváltozó  képességének, akaratának és működési mechanizmusainak meg nem látása és el nem ismerése. Önmagad értékeinek el nem isemrése, saját önértékelésed és sérüléseid meg nem látása.

Van három dolog, amiből szinte sohasem fordul elő egyetlen alkalom egy párkapcsolatban. Kivétel persze lehet, de személy szerint én nem találkoztam olyan esettel, ahol ez valóban megvalósult volna, általában ahol ezt hitték, az is csupán a lámpa újbóli kényszerű lekapcsolgatása volt tudatosan mindkét fél részéről, közös megegyezéssel, íratlan szabályok kialakításával.

Ezek a dolgok, amelyik párkapcsolatban megtörténtek egyszer,  többnyire   első alkalmak is amit továbbiak követnek. 

A sorrend mindegy, mert ezek kötül egyetlen is elég a párkapcsolat mérgezéséhez, nem kell mindháromnak jelen lenni  ugyanabban a kapcsolatban, bár jellemzően összefügghetnek egymással és egyikből kialakulhat valamelyik másik.

1. Megcsalás.  Amikor egy megcsalás kiderül, van hogy már nem az első harmadik fél vonódik be a kapcsolatba, vagy nem a legelső alkalom derül ki ugyanazzal a harmadik féllel. Ez tulajdonképpen mindegy is, mert sosem a harmadik személye számít, az a bizonyos harmadik bárki lehet. A megcsalás a párkapcsolat egészségének olyan mértékű megromlásának a tünete, amit amikor már valaki elkövetett, visszafordíthatlan a kár. A megcsalásból ahol megtörténik szinte soha nincs egy, csak első. Nagyon ritka az a párkapcsolat, ami mindkét fél tudatos önmunkája révén kibír egy ilyet, esetleg még épül is általa. Én személy szerint ebben nem is hiszek.  A megcsaló fél ha lebukott ígérget, fogadkozik, még meg is próbálhatja hogy valóban megállja legközelebb miután felismerte mit veszíthet, de a legtöbb esetben valamikor -ez szinte csak idő kérdése- megtörténik a közeljövőben, ami vagy kiderül vagy nem, de általában igen. 

2 A részeg epizód: a részegen hazemenetel sosem egyetlen felvonás, inkább több kis külön darab. És sosem egyszeri. Ha nem tolerálja  a másik fél, itt is lehetséges a visszafogottság, a tagadás, de igen ritkán látni olyat, hogy egyszer történt meg, vagy csak olyankor, amikor a másik fél kilépett  azonnal a kapcsolatból. 

3. A verés. Szándékosan írtam ezt, mert jelenlegi  társadalmunk még mindig ezt tekinti a valódi bántalmazásnak, amikor már vér  folyik, törik  a csont. De ide tartozik a szóbeli bántalmazás a másik ember megalázásnak különféle módjai is. Ha egyszer kezet emelt rád a párod, szinte biztos lehetsz benne, hogy megteszi máskor is. Akkor is, ha őszintén megbánja, ha fogadkozik, ha sír, ha el akarja kerülni. Ha vissza is fogja magát, hidd el, a tapasztalat azt mutatja, a verésből sincs egy, továbbiak követik...

Sok-sok olyan nővel találkozhatunk különböző önsegítő helyeken, csoportokban, és sajnos a környezetünkben is, akik már átestek ezeken vagy most vannak benne. Akikhez járnak haza részegen. akiket megvertek, akiket megcsaltak.  Szépek, okosak, iskolázottak és nők. Anyák, feleségek, dolgozók, cégvezetők, szeretők élettársak: a közös bennük a sérült önértékelés, a végletekig tartó remény, ami erőszakkal tartja leragasztva azt a villanykapcslót.  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az azték futók titka - a csodanövény

Kíváncsi vagy magadra?