Az elme ötféle tudatállapota

A tompultság: 
Ebben az állapotban türelem hiányában esélytelen az érzékfeletti jelenségekre fordított figyelem jelenléte, és az ember szellemi képességei sem elegek hozzá. Az ilyen ember nem képes megérteni a nem kézzel fogható elveket, nem alkalmas ilyesmikről gondolkodni. Magas fokú negatív érzelmi töltés és indulat (irigység, gyűlölet, harag), alkalomadtán létrehozhat koncentrált elmét, ám ez nem alkalmas a magasabb tudatállapotok felé való törekvéssel. Azonban tévedés volna lekicsinyleni a fent leírtakat, ilyen energia összpontosítással is lehet teremteni. 

Az anyagi világhoz kötöttség állapota: 
Az elme ebben a tudatállapotban makacsul ragaszkodik a világ ama részéhez, amelyet érzékszerveivel fog fel. Ez teszi arra alkalmatlanná, hogy a nem kézellfogható elvek felé irányuljon. Példa erre az olyan személy, aki például teljesen a családi problémák és a pénzügyek árama alá vonja tudatát,




A nyugtalanság állapota:
A legtöbb valódi spirituális tanítványnak ez az alapvető elmeállapota, az olykor nyugodt, a máskor zaklatott állapotok. Ha egy nyugtalan elme időnként nyugodttá válik, megértheti és tapasztalhatja a nem kézzelfogható elvek és jelenlétek valódi természetét, elmélkedhet róluk valamennyi ideig. 
Valamilyen szinten megvalósítható a nyugtalan elme figyelem összpontosítása, ez nem sokáig tart. Amikor a koncentráltság megszűnik, ismét a szétszórtság lesz jelen és amíg az elme ettől meg nem szabadul, nem fejlődhet ki a tartós figyelem, koncentráció állapota. 

Az egyhegyűség állapota:
Egy eltűnő gondolatot egy másik, az előzőhöz szorosan kapcsolódó másik gondolat követ. Amennyiben ezek az állapotok egymást szorosan követik,az elme egyhegyűvé lesz. Ezáltal az elme számára megzsokottá válhat az éber tudatállapot és még tudatos marad az álom állapotában is. 

Az elmeműködés feletti teljes uralom állapota:
Ez az a tudatállapot, amely mentes minden töprengéstől és eszmefuttatástól-ennek gyakorlása által az ember képessé válik igazán felfogni, megérteni és megtapasztalni a nevek és a formák világát mint az elme termékét. Amikor az elme gyakrolati értelemben megszűnik, minden más szétoldódik. 

Forrás: Jóga-Szútrák-Patandzsali

Megjegyzések

  1. Látom nem csak én cserélem el a betűket. :) Azért ne éljünk csak meg az 5. tudatállapotot, hanem a 6-ikat is :) Nem célszerű érzelmi megélés nélkül élni emberként, persze lehet, mint sok kis Buddha élni s létezni, de érzelmi megélést kihagyni, hát az szerintem óriási vétek, ha mér emberbőrben vagyunk :) Mert jó mindenki oly sokszor hiszi azt, még az 5. pontban leíratnak megfelelően, hogy annyi mindene lehet még hátra. Meg amúgy is, 6 tudat-elme állapotban oda lehet kapcsolni ahova csak akarsz, érdekes s élvezetes dolog. :) Köszönöm, hogy olvashattam Írásod.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A három ELSŐ dolog ami garantáltan megöl minden párkapcsolatot

Az azték futók titka - a csodanövény

Kíváncsi vagy magadra?