Ugrás a fő tartalomra

Mit nem tudtál az epigenetikáról?

 Az epigenetika egy izgalmas és gyorsan fejlődő tudományterület, amely a gének kifejeződésének szabályozásával foglalkozik anélkül, hogy magát a DNS szekvenciát megváltoztatná. Az alábbiakban egy részletes áttekintést nyújtok az epigenetikáról, amely remélhetőleg megfelel az elvárásaidnak.

Az epigenetika szó a görög “epi-” előtagból származik, amely “felett” vagy “körül” jelentéssel bír, és a genetika szóból, amely a gének tanulmányozására utal. Az epigenetika tehát a gének feletti szabályozási mechanizmusokat vizsgálja. Az epigenetikai változások befolyásolják, hogy mely gének aktívak és melyek inaktívak, és ezek a változások öröklődhetnek is, anélkül, hogy a DNS szekvenciája megváltozna.

Az epigenetika fogalmát Conrad Waddington brit biológus vezette be az 1940-es években. Waddington az epigenetikát úgy definiálta, mint a gének és a környezet közötti kölcsönhatások tanulmányozását, amelyek a fenotípusos változatosságot eredményezik. Azóta az epigenetika területe jelentősen kibővült, és ma már számos mechanizmust és folyamatot foglal magában, amelyek a génkifejeződést szabályozzák.

Az epigenetikai szabályozásnak több fő mechanizmusa van, amelyek közül a legfontosabbak a DNS-metiláció, a hiszton módosítások és a nem kódoló RNS-ek szerepe.

DNS-metiláció

A DNS-metiláció során metilcsoportok kapcsolódnak a DNS-hez, általában a citozin bázisokhoz. Ez a működési mechanizmus  a gének csendesítéséhez vezet, mivel a metilált DNS kevésbé hozzáférhető a transzkripciós gépezet számára. A DNS-metiláció kulcsszerepet játszik a sejtdifferenciálódásban és a genom stabilitásának fenntartásában.

Hiszton módosítások

A hisztonok olyan fehérjék, amelyek köré a DNS feltekeredik, és ezek a fehérjék különböző módosításokat szenvedhetnek el, mint például acetiláció, metiláció, foszforiláció és ubikvitináció. Ezek a módosítások befolyásolják a kromatin szerkezetét és ezáltal a génkifejeződést. Például a hiszton acetiláció általában a génkifejeződés fokozódásához vezet, mivel a DNS lazábban tekeredik a hisztonok köré, így hozzáférhetőbbé válik a transzkripciós gépezet számára.

Nem kódoló RNS-ek

A nem kódoló RNS-ek, mint például a mikroRNS-ek (miRNS) és a hosszú nem kódoló RNS-ek (lncRNS), szintén fontos szerepet játszanak az epigenetikai szabályozásban. Ezek az RNS-ek képesek kötődni a mRNS-ekhez, és így befolyásolni azok stabilitását és transzlációját, vagy közvetlenül kölcsönhatásba léphetnek a kromatinnal és módosíthatják annak szerkezetét.

Epigenetikai változások és betegségek

Az epigenetikai változások számos betegség kialakulásában szerepet játszanak, beleértve a rákot, a neurodegeneratív betegségeket és az autoimmun betegségeket. Például a rákos sejtekben gyakran megfigyelhető a DNS hipermetilációja a tumorszuppresszor gének promóter régióiban, ami ezeknek a géneknek a csendesítéséhez vezet. Ezen kívül a hiszton módosítások és a nem kódoló RNS-ek is hozzájárulhatnak a rákos sejtek abnormális viselkedéséhez.

Környezeti hatások és epigenetika

Az epigenetikai változások nemcsak genetikai, hanem környezeti tényezők hatására is bekövetkezhetnek. Az étrend, a stressz, a toxinok és más környezeti hatások mind befolyásolhatják az epigenetikai mintázatokat. Például a dohányzás és az alkohol fogyasztás epigenetikai változásokat idézhet elő, amelyek hozzájárulhatnak akülönböző betegségek kialakulásához.

Epigenetikai terápiák

Az epigenetikai kutatások egyik legígéretesebb területe az epigenetikai terápiák fejlesztése. Ezek a terápiák célzottan módosítják az epigenetikai mintázatokat, hogy helyreállítsák a normális génkifejeződést. Például a DNS-metiláció gátlók és a hiszton deacetiláz gátlók már klinikai használatban vannak bizonyos rákos megbetegedések kezelésére.

Jövőbeli kilátások

Az epigenetika területe folyamatosan fejlődik, és egyre több információ áll rendelkezésre arról, hogy hogyan befolyásolják az epigenetikai változások az egészséget és a betegségeket. A jövőben valószínűleg még több epigenetikai alapú diagnosztikai és terápiás eszköz kerül kifejlesztésre, amelyek hozzájárulhatnak a személyre szabott orvoslás fejlődéséhez.


Dr. Joe Dispenza és az Epigenetika

Az Elme és a Test Kapcsolata

Dr. Dispenza szerint az elme képes befolyásolni a test biológiáját, beleértve a génkifejeződést is. Az epigenetika azt vizsgálja, hogy a környezeti tényezők, mint például a stressz, az étrend és az életmód, hogyan befolyásolják a gének működését anélkül, hogy megváltoztatnák a DNS szekvenciáját. Dispenza munkásságának lényege, hogy  gondolataink és érzelmeink is ilyen tényezők lehetnek.

Neuroplaszticitás és Epigenetika

Dispenza gyakran beszél a neuroplaszticitásról, az agy azon képességéről, hogy új kapcsolatokat hozzon létre és átalakuljon válaszként a tapasztalatokra. Az epigenetika és a neuroplaszticitás azonossága, hogy a gének és az agy működése nem statikus, hanem dinamikusan változik a környezeti hatásokra reagálva.

Meditáció és Génkifejeződés

Dr. Dispenza kutatásai azt is kimutatták, hogy a meditáció és a pozitív gondolkodás jelentős hatással lehet a génkifejeződésre. Például a meditáció csökkentheti a stresszhormonok szintjét, ami viszont befolyásolhatja a gének működését és hozzájárulhat a jobb egészséghez.  Dispenza szerint a meditáció és a tudatos jelenlét gyakorlása révén az emberek képesek lehetnek pozitív epigenetikai változásokat előidézni a testükben.

Gyakorlati Alkalmazások

Dr. Dispenza munkássága gyakorlati alkalmazásokat is kínál az epigenetika területén. Számos workshopot és előadást tart, ahol az embereket arra tanítja, hogyan használhatják a gondolataikat és érzelmeiket a pozitív változások előidézésére a testükben. Különösen hasznosnak bizonyultak egyes krónikus betegségek esetében, csodálatos gyógyulásokról számoltak már be.

Az epigenetika egy dinamikus és izgalmas tudományterület, amely alapvetően megváltoztathatja a gének és a betegségek közötti kapcsolat megértését. Az epigenetikai mechanizmusok, mint a DNS-metiláció, a hiszton módosítások és a nem kódoló RNS-ek, kulcsszerepet játszanak a génkifejeződés szabályozásában. Az epigenetikai változások számos betegség kialakulásában szerepet játszanak, és a környezeti tényezők is jelentős hatással lehetnek ezekre a változásokra. Az epigenetikai terápiák fejlesztése pedig új lehetőségeket nyit a betegségek kezelésében és megelőzésében.


Még többet a témáról: ITT



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az azték futók titka - a csodanövény

  A S pirulina az egyik legnépszerűbb szuperélelmiszer.  Olyannyira szuper, hogy  Urs Heierli, PhD közgazdász szerint napi 1 gramm spirulina  néhány héten belül  kijavíthatja az  alultápláltságot egy kisgyerekben. Ha belegondolunk  világban az éhezést jól megtervezett és adagol spirulina tablettákkal rövid időn belül fel lehetne számolni. De mi az a spirulina?  És milyen egészségügyi előnyök származnak abból a szempontból, ha a spirulinát hozzáadjuk étrendjéhez? Bár ez a kék-zöld alga nyálkás tavi söpredéknek tűnhet, valójában ez az egyik legtáplálóbb étel a bolygón.   Először is, a spirulina 60% fehérje. Ez több mint kétszerese a vörös húsban található fehérjének, ezért vegánok számára kifejezetten előnyös lehet a fogyasztása.  Sportolók és betegségből lábadozók számára is sikeresen alkalmazható.  18 aminosavat tartalmaz, beleértve az összes esszenciális aminosavat és a 12 nem esszenciális aminosavat 10-ből.   A spirulina a fitonutriensek, a réz, a vas, a mangán, a kálium és a B-vitam

A három ELSŐ dolog ami garantáltan megöl minden párkapcsolatot

 Szépek, okosak, iskolázottak, tanulatlanok, anyák, feleségek élettársak, szeretők, dolgozók, vállalkozók és nők. Mégis sokan senyvednek közülük bántalmazó párkapcsolatokban, sokszor úgy, hogy észre sem veszik ezt, vagy ha igen akkor már valami olyannak kell velük megtörténnie, ami végletesen felkapcsolja a lámpát. Amikor hosszú ideig sötétségben élnek, hozzászoknak, komfortzónájukká  válik, megtanulnak ebben élni, mozogni, megalkudni és tűrni. Ha ilyenkor kapcsolja fel egy drasztikus esemény, vagy az éppen az utolsó cseppel betelő pohár túlcsordulása, egy film, könyv, rokon vagy jóbarát a lámpát, akkor sokkolódnak attól a látványtól, amit a hirtelen elárasztó fény mutat meg számukra .                                                                    Kép forrása: Kirill Averianov  Pixabay Pedig a sok hét, hónap, év szavakkal verése, megalázó helyzetei, fizikai bántalmazása és kiszolgátatottsága eddig is ott volt, a leplező tudati-érzelmi sötétség által elrejtve...megszokva...amit az i

Ez indítja be a testedben az öngyógyulást!

Amikor betegség van a testedben az minden esteben azt jelenti, hogy bizonyos sejtjeid  meg betegtedtek. Ha bőrödnek van valamilyen krónikus (pl rosacea), vagy a k ut betegége (pl, napégés), akkor ez minden esetben azt jelenti, hogy a a bőröd sejtjei  káro sodtak, azaz sejtszinten kell beteg bőrsejtjeidnek lenni ahhoz, hogy bőröd szervi szinten  legyen  beteg. Ha a szíved beteg, akkor a szívsejtjeidnek kell meggyógyulnia ahhoz, hogy újra egészséges legyen a szíved.  Dr. Gary L. Samuelson orvos és atomfizikus, az öngyógyítás szakértője szerint,  minden -nem  csak néhány- betegség a beteg sejtekre vezethető vissza.  Tehát n emcsak bizonyos százalékuk, hanem az összes betegség. Egészséges szerveket, kizárólag egészséges sejtek képesek egészséges e n működtetni. Az immundrendszerünk feladata, hogy felkutassa a beteg sejteket és beindítsa az öngyógyulási folyamat o kat. A  sérült sejteket ha lehet  kijavítja ,  ha nem  tudja az immunrendszer kijavítani, akkor inkább elpusztítja és helyette a