4 amatőr segítői hiba, amit dilettánsok elkövetnek

 Tanácsadói, segítői  kommunikációba sokan keverednek a közösségi média által, mert valljuk be, már mindenki is létrehozhat ilyen fórumot a közösségi média világában, ugyanakkor számtalan lehetőségünk van ingyen tanácsot kérni ezeken a helyeken. 

Ezért óhatatlan, hogy sokszor bántalmazóvá, kioktatóvá válik egy-egy kért, vagy akár kéretlen tanács.

Nézzük át, mikor nem érdemes figyelmbe venni a kapott tanácsot, akkor sem ha az jó szándéból született, mert ugye ismerjük a mondást: a pokolra vezető út is...

1. Ha hiányzik belőle az együttérzés. Együttérzés nélkül lehetetlen olyan tanácsot adni, ami emel, ami old, ami segít. A érzéketlenül odavetett, felülről érkező  mondatok, még ha rendelkeznek is igazságtartalommal- sajnos többet tudnak ártani mint használni. Aki tanácsot kér, bizalommal, hittel fordul mások felé és nem betanult, egóból felböfögött megmondásokra vágyik, hanem emberközeli megértést tükröző figyelemre. 

2. Véleményt mondasz, nem pedig segítséget adsz.  Amikor a saját tapasztalataidon, sérelmeiden át reagálsz egy segítségkérésre, biztos lehetsz benne, hogy nem segítesz. Mert nem a véleményedet kérdezték, annak közlésre arra jó, hogy azt mutatod be, te ki vagy, téged mi ért, te mit gondolsz. Egy példa egy csoportból: az egyik tag problémája az volt, hogy munkamániás a párja, a poszt vége: "mit tanácsoltok?" Az egyik válasz pedig: "Hát mondanám hogy akkor cseréljünk, és próbálj ki egy lustát aki napi 13 órát fekszik ágyban, és ha ritkán felkel akkor csak nyogdecsel hogy fáj a háta. Értékelni fogod utánna a férjed munka mániájat." Attól, hogy neked máshogy rossz, sajnos nem segítesz, saját problémád inkább vesd fel önállóan, úgy, hogy neked van szükséged segítségre.

3. Ingyenes segítségnyújtó csoportban a posztok alá, kéretlenül nyomod a saját fizetős szolgáltatásodat. Amikor nem kifejezetten arról szól a kérés, hogy ilyen ajánlatokat, javaslatokat kér az illető, akkor ne tedd ezt, mert több okból is etikátlan:1.Nem ez volt a kérés. 2.Ennek oka volt, pl, neki sok ember meglátására van szüksége. 3.Nincs pénze fizetős szolgáltatásra, ezért kérdez olyen helyen, ahol fizetés nélkül kaphat segítséget. 4. Ez trollkodás, amennyiben nem a tiéd a csoport. Mások hátán felmászni akkor is gáz, ha éppen rászorulsz arra, hogy így szerezz ügyfelet magadnak

4. Áldozathibáztatás. Minden gyorstalpalón lehet már hallani olyasmikről, hogy felelősségvállalás, karma, mindenhez két ember kell stb.  Ez a meg nem értők számára azt jelenti sokszor, hogy a segítség kérés kapcsán elkezdik nyomni a lebutított, saját szintjükön megértett változatot: " magadnak köszönheted, te választottad, megérdemelted, megvolt annak az oka". Ez nem segítség, hanem hibáztatás, ami még mélyebbre, az önmarcangolás terébe taszítja azt, akinek pont erre van szüksége. 

Ha tudnád még folytatni, ne tartsd magadban! 



Ingyenesen is kaphatsz segítséget: 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A három ELSŐ dolog ami garantáltan megöl minden párkapcsolatot

Az azték futók titka - a csodanövény

Ez indítja be a testedben az öngyógyulást!