3 dolog amit tehetsz ha kudarcot vallottál

"A kudarc természetesen nem örömteli. 

Sokkal jobb a sikereinkről mesélni. Ám 
a kudarc álruhás lehetőség is lehet. 
Arra kényszerít, hogy újraértékeljük a 
céljainkat és a prioritásainkat, és gyak-
ran nagyobb sebességgel hajtanak 
minket előre, mint a folyamatos siker." 
(Tina Seelig)

Önismereti munkánk fontos része, hogy kudracainkkal ugyanúgy foglalkozzunk, mint ahogyan a sikereinkkel. 

Amikor valamit elérünk, posztoljuk, elmeséljük, a hozzá kapcsolódó képeket, tárgyakat eltesszük emlékbe, vagy irodánk falára akasztjuk. Ugyanezt nyilván nem tesszük meg azokkal a dolgokkal, amiket kudarcként éltünk meg. Ez nem is baj, viszont magunkban nagyon is érdemes vele foglalkozni, mert így jobban megimserhetjük saját magunkat, átértékelhetjük a hozzáállásunkat. 

3 pont, ami segíthet ebben: 

1. Vizsgáld meg, hogy ami kudarc, valóban kudarc-e? Vagy  lehettéges, hogy csak egy általános elvárásnak, standardnak nem feleltél meg, ami messze nem a sajátod, csupán mások (szüleid, kollegáid stb) elvárásaiból fakadó dolog volt?  Egy ismerősöm, akinek a családjában apai ágon az összes felmenő orvos volt, négy éven át ptóbált az orvosi egyetmre felvételizni, de sajnos sohasem sikerült neki. Nagyon nehéz időszak volt ez az életében. El is menekült a kudarca elől külföldre, mert nagyon szégyellte magát. Úgy érezte semmire sem jó, csalódást okozott családjának, megtörte a tradíciót. Ez volt körülbeül 20 évvel ezelőtt. Ma 3 gyermek boldog édesapja, saját vállalkozását viszi külföldön és ezt tanítja másoknak is, hogy hogy csinálják. Végez karitatív munkát, és teljes, boldog életet él. Amikor hazalátogatott, azt mondta a nem sikerült felvételivel kapcsolatban: ma már tudom, hogy nem az orvosi pálya az én utam, valójában akkor is éreztem ezt, de nem mertem szembenézni a valós ézéseimmel mások miatt, de igazából soha nem akartam mélyen belül orvos lenni. 

2. Vizsgáld meg, mi okozta azt, hogy valamilyen terved, tevékenységed kudarcba fulladt: elszámoltál valamit? Nem megfelelő partnereket találtál? Nem teveztél megfelelően? Ha ezeket és ehhez hasonló kérdéseket teszel fel magadnak, akkor a válaszok hordozzák a probléma megoldását, így kétszer nem követed el ugyanazt a hibát. 

3.Amikor már nem friss a kudarcélményed, vizsgáld meg a nyereségeidet. Ugyanis nem létezik olyan helyzet, amiben dialektus világunkban ne lenne valami, ami -akármilyen bújtatottan- ne  hordozna valamilyen nyereséget. Találd meg ezt és fogadd el. Egyik ügyfelem aki már ismerte ezt a módszert, a következő emait küldte: " 4 napja van rajtam a fekvő gipszem, és most jöttem rá, hogy a nyereségem a pihenés és hogy megnézhetem végre azt a sorozatot, amit évek óta elkezdeni sem volt időm." Hát igen.


Ha a fenti önelemzések és elmélkedések nem segítenek  akkor számtalan coach és tanácsdó áll a rendelkezésedre, akik segítenek meglátni azokat a  dolgokat amiket egyedül nehéz, ami által könnyebb lesz a feldolgozás, és új irányt vehet a szemléletmódod és ezáltal az egész életed. Soha ne szégyellj segítséget kérni, hiszen ilyet csak tudatos ember tesz! 






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A három ELSŐ dolog ami garantáltan megöl minden párkapcsolatot

Az azték futók titka - a csodanövény

Ez indítja be a testedben az öngyógyulást!