A jóga terápiás felhasználása az európai kultúrában



A jógáról a legtöbb embernek nyakatekert pozíciók és színes jógaszőnyegek jutnak az eszébe.
Valójában a jóga a saját, Indiából származó kultúrájában a hétköznapi élet része,  idehozva hozzánk azonban más megközelítésben találkozhatunk vele.
A mi kultúránkban azért alkalmazható terápiaként a jóga, mert alapvetően nincs jelen az általános életvitelünkben, így olyan problémákkal kell megküzdenie az európai kultúrában élő embereknek, amelyek azokat az embereket nem érinti jellemzően, akik számára a jóga az alapvető életük része: szenvedélybetegségek, elhízás, anyagi problémák stb.
Terápiaként használni azt jelenti, hogy a jóga szemszögéből, a középpontjában nem lévő embert visszasegítse a középpontba.

Az emberek többsége akkor jön terapeutához, amikor valami olyan történt vele, ami kiemelte őt a komfortzónájából, illetve amikor ettől fél. Sokan azzal a kéréssel érkeznek, hogy vissza akarnak kerülni a komfortzónájukba, még ha nem is szolgálja ez a fejlődésüket,
Terapeutaként arra világítunk rá, hogy a komfortzóna veszélybe kerülése azt jelenti, fejlődésünk egy új lépcsőfokhoz érkezett, a jógát terápiaként felhasználó segítők erre helyezik a hangsúlyt. Ezáltal abban tudnak segíteni, hogy a kliens meghaladva a problémáját, egy annál magasabb tudatszintre emelkedve túllépjen azon.


Kockázat nélkül nincs nyereség

Igaz ez a mondás a jóga terápiás felhasználásban is. Az elme, az egó számára hatalmas kockázatot jelent bevállalni a komfortzónából való kiugrás lehetőségét. Mert ennek megtörténte után, már semmi nem olyan lesz mint régen. Amikor magunk mögött hagyjuk a komfortzónánkat, a következő jelenségekkel kell megbirkóznia elménknek:
-mivel változunk, változik a környezetünk. Ez járhat munkahely váltással, a közegeinkben lévő emberek lecserélődésével (régi embereket felváltják újak), költözéssel, párkapcsolati változással, az anyagi dolgaink változásával.Járhat a hiány fájdalmával, a folyamat része a régi, megszokott utáni sóvárgás.
A jóga terápiás felhasználása gyakorlatban azt jelenti, hogy a különböző jógairányzatok gyakorlatait céltudatosan alkalmazzuk az egyén részére. Olyan gyakorlati lehetőségeket tanítunk meg a klienseknek, amik az ő aktuális állapotában a legalkalmasabbak az előrehaladását akadályozó blokkok oldására. Így mindenki a saját ütemében, számára a legjobb módon dolgozhat önmaga fejlődésén, életének javításán.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A három ELSŐ dolog ami garantáltan megöl minden párkapcsolatot

Az azték futók titka - a csodanövény

Ez indítja be a testedben az öngyógyulást!